Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Imigresen KP29 2021


Rujukan Spier Penolong Penguasa Imigresen KP29

Apakah Ujian Sistem Pemprofilan Rekrutmen (SPiER)?

SPIER dibangunkan untuk mengenal pasti calon pengambilan yang mampu memenuhi kriteria terutama dari segi personaliti, integriti, kesihatan mental, kompetensi dan patriotisme.

Aspek yang dititikberatkan adalah elemen psikologi dan praktis minda keselamatan berdasarkan norma dan keperluan jabatan atau agensi

SPIER merupakan 3 sistem ujian psikometrik secara berkomputer iaitu:

Ujian minat kerjaya

Ujian personaliti

Ujian nilai pekerjaan

Contoh Soalan SPiER Penolong Penguasa Imigresen KP29

1. Saya suka memberi penerangan awal kepada pekerja bawahan saya sebelum mereka melakukan kerja harian.

A. Setuju       B. Tidak Setuju

Jawapan: A. Setuju

3. Saya akan rasa gentar setiap kali mesyuarat tergempar diadakan.

A. Ya       B. Tidak

Jawapan B. Tidak

2. Saya suka menegur pekerja bawahan saya di khalayak ramai.

A. Ya       B. Tidak

Jawapan B. Tidak

4. Jika terdapat kecemasan semasa dalam perjalanan ke pejabat, saya akan serta-merta memaklumkan kepada ketua saya.

A. Setuju       B. Tidak Setuju

Jawapan A. Setuju

Tips-Tips Penting Calon SPiER Imigresen KP29 WAJIB BACA!

Tonjolkan nilai POSITIF anda, sembunyikan nilai NEGATIF.

Contoh:
 
Merokok = NEGATIF
Benci Rokok = POSITIF

Jika anda merokok, semestinya anda cenderung kata rokok positif kan? Sembunyikan kesukaan anda pada rokok.
 
Contoh soalan;

>> Larangan merokok di kedai makan sangat bagus.
(setuju/tidak setuju)

>> Perokok harus dikenakan kompaun tak kurang RM50,000.
(setuju/tak setuju)

Jawapan nilaian positif pada 2 soalan ini adalah “SETUJU
walaupun anda tak setuju 🙂
Daripada menjadi pengikut, saya lebih suka menjadi ketua
A – YA
B – TIDAK

Apa jawapan anda? Mesti ramai yang jawab A kan?
 
Tapi jawapan yang kami berikan adalah B!
 
Jeng jeng jeng ~
 
Korang rasa?
Jawapannya memang B 🙂
 
Penilaian Psikometrik ni satu penilaian yang besar.
 
Tapi dalam penilaian exam online ini, ianya akan menjadi ‘scoring’ anda sebelum dipanggil ke temuduga.
 
Jadi anda perlu berada pada tahap “NILAIAN POSITIF” sentiasa.
Faham tak? Macam kompleks sangat pula explaination ni.
 
Jadi dalam soalan ini “NILAIAN POSITIF” adalah menjadi staf yang membawa harmoni pada organisasi dan berjiwa “team work”.
 
Bukan bermakna anda tak boleh atau tak mahu jadi LEADER, tapi anda berjiwa FOLLOWER.
 
Ini mantra nilaian positif ini;
 
“A good LEADER is a good FOLLOWER”
 
Maka jawapan yang memberikan score nilaian positif adalah B!
Daripada menjadi pengikut, saya lebih suka menjadi ketua
A – YA
B – TIDAK
Nampak tak?

Ini yang kita terangkan dalam rujukan, tonjolkan nilaian positif untuk ‘SCORING’ anda.

Ada satu soalan yang agak pelik tapi ‘MANTAP’ 

“Ulat dalam batu pun boleh dihidup”

> Sangat setuju
> setuju
> tidak pasti
> tidak setuju
> sangat tidak setuju

Ni soalan sebenar ni. Ada calon kongsikan dan tanya apa jawapan.

Ok ini pandangan kami

SANGAT TIDAK SETUJU Sebab apa?

Struktur ayat itu salah. Ayat yang betul adalah;

“Ulat dalam batu pun boleh HIDUP”

Tapi jika soalan tersebut menggunakan struktur yang tepat iaitu “Ulat dalam batu pun boleh HIDUP” maka jawapannya adalah

SANGAT SETUJU

Kerana makna tersirat peribahasa Ulat dalam batu pun boleh hidup adalah Orang yang rajin dan tekun dalam berusaha tidak akan mati kerana kelaparan.

Nampak tak bagaimana susunan soalan perangkap ini. Soalan yang lebih kurang sama tapi penilaian berbeza;

KES #1
Menilai kepekaan anda dengan peribahasa betul atau salah

KES #2
Menilai kepekaan anda dengan peribahasa yang dah memang dipegang dalam masyarakat yang membawa maksud memotivasikan.

Hati-hati dengan perangkap Ujian ini.


Contoh Soalan Spier Imigresen KP29

RUJUKAN SPIER PSIKOMETRIK

Kenapa para calon wajib ada rujukan ni?

  • Faham dengan jelas apa yang dinilai dalam Ujian Psikometrik 2021 ini
  • Jimat masa anda. Calon lain tak tahu nak study apa tapi anda dah tahu!
  • 200 Contoh Soalan & Jawapan untuk mudah kefahaman anda tentang ujian ini
  • Tip jawab soalan. Cara jawab soalan supaya tak tersasar
  • Perangkap-perangkap PSIKOMETRIK
  • Apa yang bakal menggagalkan PSIKOMETRIK anda
Copyright 2021 – www.BantuanKerjaya.com – All Rights Reserved
Home     | Hubungi kami     | Terms Of Use     | Privacy Policy | Disclaimers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *